Синята светлина от устройствата: Безвредно ли е?

Видимата светлина е много по-сложна, отколкото си мислите.

Излизането навън на слънчева светлина; включването на ключа на лампата на закрито; включването на вашия компютър, телефон или друго цифрово устройство – чрез всички тези неща, очите ви биват излагани на различни видими (и понякога невидими) светлинни лъчи, които могат да оказват различни ефекти.

Повечето хора знаят, че слънчевата светлина съдържа видими светлинни лъчи, както и невидими ултравиолетови лъчи, които могат да причинят потъмняване или изгаряне на кожата. Но това, което може да не знаят е, че видимата светлина, излъчвана от слънцето, включва редица светлинни лъчи с различен цвят, които съдържат различно количество енергия.

Какво представлява синята светлина?

Слънчевата светлина съдържа червени, оранжеви, жълти, зелени и сини светлинни лъчи и много нюанси на всеки от тези цветове, в зависимост от енергията и дължината на вълната на отделните лъчи (наричана също електромагнитно излъчване). Комбиниран, този спектър от цветни светлинни лъчи създава това, което наричаме „бяла светлина“ или слънчева светлина.


Видима светлина

Друга видима светлина

500 – 700 nm

Ниска

 

Синя светлина (HEV)

380 – 500 nm

Енергия

Невидима радиация

Ултра-виолетова

(UV)

100 – 380 nm

Висока

 

Светлинен спектър

Без да се впускаме в сложни физични обяснения, съществува обратна връзка между дължината на вълната на светлинните лъчи и количеството енергия, която те съдържат. Светлинните лъчи, чиято дължина на вълната е относително дълга, съдържат по-малко енергия, а онези с къса дължина на вълната имат повече енергия.

Лъчите в червения край на спектъра на видимата светлина имат по-дълга дължина на вълната и следователно, по-малко енергия. Лъчите в синия край на спектъра имат по-къса дължина на вълната и повече енергия.

Електромагнитните лъчи точно под червения край на спектъра на видимата светлина се наричат инфрачервени – те са затоплящи, но невидими. („Затоплящите лампи“, които виждате да поддържат храната топла в местния ресторант излъчват инфрачервена радиация. Но тези лампи излъчват също видима червена светлина, така че хората знаят кога са включени! Същото важи и за други видове лампи за отопление.)

В другия край на спектъра на видимата светлина, сините светлинни лъчи с най-късата дължина на вълната (и най-голямо количество енергия) понякога се наричат синьо-виолетова или виолетова светлина. Затова, невидимите електромагнитни лъчи точно под спектъра на видимата светлина се наричат ултравиолетова (УВ) радиация.

Рискове и ползи от УВ

УВ лъчите имат по-голяма енергия от видимите светлинни лъчи, което им дава възможност да предизвикват промени в кожата, които създават слънчев тен. Всъщност, електрическите крушки в салоните за тен излъчват контролирано количество УВ радиация специално с тази цел.

Но твърде голямо излагане на УВ лъчи предизвиква болезнено слънчево изгаряне – и дори още по-лошо, може да доведе до рак на кожата. Тези лъчи могат да причинят също слънчево изгаряне на очите – състояние, наречено фотокератит или снежна слепота.

Но ултравиолетовата радиация, в умерени количества, има също и благоприятни ефекти, например, тя помага на тялото да произвежда достатъчно количества витамин D.

Обикновено, учените казват, че спектърът на видимата светлина включва електромагнитно излъчване с дължина на вълната от 380 нанометра (nm) в синия край на спектъра до около 700 nm в червения край. (Между другото, един нанометър е една милиардна част от метъра – това е 0.000000001 метър!)

Синята светлина най-общо се определя като видима светлина, варираща между 380 и 500 nm. Синята светлина понякога се разлага допълнително на синьо-виолетова светлина (приблизително 380 до 450 nm) и синьо-тюркоазена светлина (приблизително 450 до 500 nm).

Следователно, приблизително една трета от цялата видима светлина се счита за високоенергийна видима светлина (HEV) или „синя“ светлина.

 

Ключови моменти за синята светлина

Подобно на ултравиолетовата радиация, видимата синя светлина – тази част от спектъра на видимата светлина с най-къса дължина на вълната и най-голяма енергия – има както ползи, така и опасности. Ето няколко важни неща, които трябва да знаете за синята светлина:

1. Синята светлина е навсякъде.

Слънчевата светлина е основният източник на синя светлина и когато сме навън на дневна светлина, повечето от нас се излагат в най-голяма степен на нея. Но също така има много направени от човека източници на синя светлина на закрито, включително флуоресцентно и LED осветление и телевизори с плоски екрани.

Най-вече екраните на компютри, електронни тетрадки, смартфони и други дигитални устройства излъчват значителни количества синя светлина. Количеството HEV светлина, което тези устройства излъчват, е само една малка част от излъчваното от слънцето. Но времето, което хората прекарват в използване на тези устройства и близостта на тези екрани до лицето на потребителите, карат много очни лекари и други здравни специалисти да се притесняват от евентуални дългосрочни ефекти на синята светлина върху здравето на окото.

2. HEV светлинните лъчи са причината небето да изглежда синьо.

Високоенергийните светлинни лъчи с къса дължина на вълната в синия край на спектъра на видимата светлина се разпръскват по-лесно от други видими светлинни лъчи, когато се ударят във въздушни и водни молекули в атмосферата. По-високата степен на разпръскване на тези лъчи е това, което прави безоблачното небе да изглежда синьо.

3. Окото не е много добро в блокирането на синята светлина.

Предните структури на окото при хората (роговицата и лещите) са много ефективни за блокиране на УВ лъчите, за да не достигнат до чувствителната на светлина ретина в задната част на очната ябълка. Всъщност, по-малко от един процент от УВ радиацията от слънцето достига ретината, дори и да не носите слънчеви очила.

(Имайте предвид, обаче, че слънчевите очила, които блокират 100 процента от УВ лъчите, са от съществено значение за предпазването на тези и други части от окото от увреждане, което може да доведе до катаракта, снежна слепота, и дори рак.)

От друга страна, почти цялата видима синя светлина преминава през роговицата и лещите и достига ретината.

4. Излагането на синя светлина може да увеличи риска от дегенерация на макулата.

Фактът, че синята светлина прониква чак до ретината (вътрешната обвивка в дъното на окото) е важен, тъй като лабораторните изпитвания показват, че твърде голямо излагане на синя светлина може да увреди чувствителните на светлина клетки на ретината. Това води до промени, които наподобяват тези при дегенерация на макулата, което може да доведе до трайна загуба на зрението.

Въпреки че са необходими още проучвания, за да се определи какво количество естествена и създадена от човека синя светлина е „твърде много“ за ретината, мнозина специалисти по очни грижи изразяват притеснения, че добавеното излагане на синя светлина от компютърни екрани, смартфони и други дигитални устройства, може да увеличи риска от дегенерация на макулата на по-късен етап в живота.

5. Синята светлина допринася за дигитално напрежение на очите.

Тъй като високоенергийната синя светлина с къса дължина на вълната се разпръсква по-лесно от другата видима светлина, тя не се фокусира толкова лесно. Когато гледате в компютърни екрани и други дигитални устройства, които излъчват значителни количества синя светлина, този нефокусиран визуален „шум“ намалява контраста и може да допринесе за "дигитално напрежение на очите" (при използване на дигитални устройства повече от 2 часа).

Проучвания показват, че лещи, които блокират синята светлина с дължина на вълната по-малка от 450 nm (синьо-виолетова светлина), значително увеличават контраста. Следователно, очилата за компютър с жълти лещи могат да повишат комфорта, когато гледате в дигитални устройства за продължителни периоди от време.

6. Защита от синя светлина може би е още по-важна след операция на катаракта.

При хората, лещите в окото блокират почти 100 процента от слънчевите УВ лъчи. Като част от нормалния процес на стареене, естествените лещи на окото в крайна сметка блокират също част от синята светлина с къса дължина на вълната – видът синя светлина, който е най-вероятно да увреди ретината и да доведе до дегенерация на макулата и загуба на зрението.

Ако имате катаракта и ви предстои операция на катаракта, попитайте вашия хирург какъв вид вътреочни лещи (IOL) ще бъдат използвани, за да се заменят вашите замъглени естествени лещи и каква защита от синя светлина осигуряват. След операция на катаракта може би бихте имали полза от очила с лещи със специален филтър за синя светлина – особено, ако прекарвате дълги часове пред компютърен екран или използвате други дигитални устройства.

7. Не всичката синя светлина е лоша.

В такъв случай, всичката синя светлина ли е лоша за вас? Защо не блокираме всичката синя светлина, във всеки момент?

Лоша идея. Добре документирано е, че излагането на известно количество синя светлина е от съществено значение за доброто здраве. Проучвания показват, че високоенергийната видима светлина подобрява бдителността, подпомага паметта и когнитивната функция и подобрява настроението.

Всъщност, така наречената светотерапия се използва за лечение на сезонно афективно разстройство (SAD) – вид депресия, която е свързана с промени в сезоните, чийто симптоми обикновено започват есента и продължават през зимата. Източниците на светлина за тази терапия излъчват ярка бяла светлина, която съдържа значително количество сини светлинни лъчи HEV.

Също така, синята светлина е важна за регулирането на циркадния ритъм – естественият цикъл на тялото на будно състояние и насън. Излагането на синя светлина през деня спомага за поддържането на здравословен циркаден ритъм. Но твърде много синя светлина късно през нощта (четенето на роман на таблет или електронен-четец преди лягане, например) може да наруши този цикъл, като потенциално причини безсънни нощи и умора през деня.

За да се предпазите от неблагоприятните ефекти, които синята светлина причинява на очите, се доверете на LUMIXA® 10ml. Повече за продукта може да прочетете тук: https://www.referansofta.bg/product/lumixa.

Филтри за синя светлина и защитни очила

Ако използвате телефона си постоянно, особено ако го използвате основно за писане на съобщения, имейли и уеб сърфиране, удобен начин да намалите излагането си на синя светлина е да използвате филтър за синя светлина.

Дигиталните електронни устройства излъчват синя светлина, която може да причини напрежение в окото и може да доведе до проблеми с очите с течение на времето.

Тези филтри се предлагат за смартфони, таблети и компютърни екрани и предотвратяват значителни количества синя светлина, излъчвани от тези устройства, да достигнат очите ви, като не нарушават видимостта на дисплея. Някои са изработени от тънко закалено стъкло, което предпазва екрана на устройството ви и от надраскване.

Примери за филтри за синя светлина за дигитални устройства включват: Eyesafe (Health-E), iLLumiShield, RetinaShield (Tech Armor), Retina Armor (Tektide), Frabicon и Cyxus.

Както споменахме по-горе, очилата за компютър също могат да бъдат полезни и да намалят излагането на синя светлина от компютри и други дигитални устройства. Тези специални очила са налични без рецепта за очила, ако нямате нужда от корекция на зрението или ако редовно носите контактни лещи за коригиране на зрението. Те също така могат да бъдат специално предписани, за да оптимизират зрението ви конкретно за разстоянието, от което гледате вашите устройства.

Ако страдате от пресбиопия и редовно носите прогресивни лещи или очила с диоптър, предписаните очила за компютър с лещи със специално предназначение ви осигуряват допълнителната полза от много по-голямо полезрение, за да виждате целия екран на компютъра си ясно. (Имайте предвид, обаче, че този вид очила за компютър е предназначен изключително за гледане на предмети на една ръка разстояние и не могат да се носят при шофиране или други цели за гледане надалече.)

Също така, редица производители на лещи са въвели специални антирефлекторни покрития, които намаляват отблясъците и едновременно с това блокират синята светлина от естествената слънчева светлина и от дигиталните устройства. Може да обмислите също фотохромните лещи, които осигуряват безпроблемна защита от УВ и синя светлина, както на закрито, така и на открито, като също така автоматично потъмняват в отговор на УВ лъчи на открито, за да повишат комфорта и да намалят отблясъците.

Попитайте вашия очен лекар или оптик за това какъв вид коригиране на зрението и характеристики на лещите най-добре отговарят на нужди ви за гледане на компютър и други дигитални устройства и които предпазват очите ви от синя светлина.