Дигиталното напрежение в очите в ерата на устройствата

Знаете ли, че ...

Еволюцията в цифровата технология на екрана е напреднала драстично през годините, а много от днешните електронни устройства използват технология за LED светлина, за да подобрят яркостта и яснотата на екрана. Тези светодиоди излъчват много силна синя светлина. Мобилните телефони, компютрите, таблетите и телевизорите с плосък екран са само някои от устройствата, които използват тази технология. Поради широкото им разпространение и нарастващата популярност постепенно сме изложени на все повече източници на синя светлина и за по-дълги периоди от време.

 

Прекарването само на два последователни часа пред цифрово устройство може да причини напрежение в очите и умора.

Повечето от нас прекарват по-голямата част от будните си часове пред цифров екран. Известно е, че синята светлина причинява трептене и блясък.

 

Проучванията показват също, че 15% от тийнейджърите ежедневно гледат четири или повече часа телевизия, докато близо 12% съобщават, че използват компютрите си за четири или повече часа на ден.

 

Вредната светлина от устройствата и дигиталното напрежение на очите

Близо 70% от възрастните, които съобщават за редовно използване на цифрови устройства, са усетили симптоми на напрежение на очите, но много хора не са направили нищо, за да намалят дискомфорта си главно поради липса на знания.

Повечето от нас прекарват по-голямата част от будните си часове пред дигитален екран, независимо дали става въпрос за компютъра по време на работа, за нашия личен мобилен телефон, за възпроизвеждане на видеоигри или просто за отпускане и гледане на телевизия. Дигиталното напрежение на очите е нов термин, използван за описание на условията, произтичащи от използването на днешните популярни електронни приспособления.

 

Дигиталното напрежение на очите е медицински проблем със сериозни симптоми, които могат да повлияят на обучението и производителността на работата. Симптомите на дигиталното напрежение на очите или синдромът на компютърното зрение включват замъглено зрение, затруднено фокусиране, сухи и раздразнени очи, главоболие, болка в шията и гърба. Дигиталното напрежение на очите е изпреварило синдрома на карпалния тунел като компютърна жалба номер едно.

 

Цифровото напрежение на очите не засяга само възрастните. Децата също са изложени на риск от преумора на очите поради нарастващото им използване на цифрови устройства. Днес децата разполагат с повече цифрови инструменти от всякога - таблети, смартфони, електронни четци, видеоигри са само някои от тях. Според проучване на семейство Кайзер децата и тийнейджърите (на възраст 8-18 години) прекарват повече от 7 часа на ден, обюуеайки с  електронни медии. Преди 10-годишна възраст, детските очи не са напълно развити. Кристалната леща и роговицата са все още до голяма степен прозрачни и свръхекспонирани на светлина, така че твърде много излагане на синя светлина не е добро нещо. Родителите трябва да контролират и ограничават времето, през което децата им са разрешени.

 

Вредната светлина от устройствата и макулна дегенерация

Има нарастващи медицински доказателства, че експозицията на синя светлина може да причини постоянно увреждане на очите; допринася за разрушаването на клетките в центъра на ретината; и играе роля в причиняването на свързана с възрастта макулна дегенерация, която може да доведе до загуба на зрението.

 

Меланинът е вещество в кожата, косата и очите, което поглъща вредните UV и сини светлинни лъчи. Това е естествената защита на тялото от слънцето. По-високите количества меланин осигуряват по-голяма защита, но с напредването на възрастта човек губи меланин, така че до 65-годишна възраст половината от защитата е изчезнала и ни прави по-податливи на очни заболявания като дегенерация на макулата.

 

Ретината е много тънка, многопластова тъкан, покриваща вътрешната очна ябълка. Ретината може да бъде увредена от високо енергийно видимо излъчване на синьо / виолетова светлина, която прониква в макуларния пигмент, който се намира в окото. Ниската плътност на пигмента на макулата може да представлява рисков фактор за свързана с възрастта макулна дегенерация, като позволява по-голямо увреждане от синята светлина на ретината.

 

Медицинско проучване в Харвард посочва, че "синята светлина с висока енергийна видимост (HEV) е била идентифицирана в продължение на години като най-опасната светлина за ретината. След хронична експозиция може да се очаква да се наблюдава нарастване на броя на макулната дегенерация, глаукома, и дегенеративни заболявания на ретината “. Документ, публикуван от Американската фондация за дегенерация на макулата (AMDF), съобщава, че „сините лъчи на спектъра ускоряват свързаната с възрастта макулна дегенерация (AMD) повече от всички други лъчи в спектъра“.

 

Кой се нуждае от защита от синя светлина?

Ние всички. Всеки трябва да вземе предпазни мерки срещу вредното въздействие на синята светлина. Дали работим в офис или играем на слънце, прекарваме часове пред компютърен екран или изпращаме текстови съобщения през мобилните си телефони, всички сме изложени на синя светлина.